Bolovi u leđima su jedna od najčešćih fizičkih tegoba, bez obzira na starosnu dob. U većini slučajeva, nelagodnost i bol u predelu kičme, nastaju usled naizgled bezazlenih aktivnosti: savijanje, sedenje, nagli pokreti ili nošenje teških predmeta. Bilo da se radi o akutnom ili hroničnom bolu, najizraženija posledica je ograničena fizička aktivnost

Otežano vršenje uobičajenih dnevnih aktivnosti (poput hodanja, oblačenja ili održavanja higijene), stavlja u senku drugu, podjednako važnu posledicu – anksioznost. Na koji način bolovi u leđima izazivaju anksioznost?

Strah da ćete osetiti još veću nelagodnost u bolnom području, utiče na vaše ponašanje. Kako biste poštedeli sebe dodatnih bolova, počinjete da izbegavate određene pokrete. Pogađate – one za koje ste sigurni da bi intenzivirali napetost mišića koju osećate u datom momentu. Bez obzira da li vam izbegavanje pojedinih pokreta stvara nemir ili ne, nemogućnost slobodnih kretnji i dalje predstavlja stres za organizam. 

Dobra vest je da, ako ne možete u potpunosti da uklonite bolove u leđima, sigurno možete da ih ublažite. Za početak ćemo se voditi dobro poznatom mišlju – znati uzrok problema je polovina rešenja! Stoga, krenimo od odgovora na pitanje – koji su najčešći uzroci bolova u leđima?

Pošto smo utvrdili koji su najčešći uzroci bolova u leđima, preostaje nam da se pozabavimo drugom polovinom problema. Kako naći bezbedno i prirodno rešenje za tegobe u leđima? Odgovor leži u vežbanju Yoge – zdrave fizičke aktivnosti, koja spaja ono što u prvi mah zvuči nespojivo: jačanje i opuštanje mišića

Pitate se po čemu se Yoga razlikuje od drugih vežbi za jačanje leđnih mišića? Time što osim bolova u leđima, otklanja i anksioznost koja ih prati. Yoga je terapija za telo i um. Redovnim izvođenjem određenih poza, jačate leđne mišiće i dovodite kičmu u pravilan položaj. Rezultat toga je otklanjanje ili ublažavanje bolova, napetosti i ukočenosti. Vežbama istezanja i opuštanja, vraćate snagu mišićima i dovodite svoje telo u ravnotežu. 

Dok ste fokusirani na pravilno izvođenje Yoga poza, stičete svest o svom telu i promenama koje se u njemu odigravaju. Iznova upoznajete i osluškujete svoj organizam, što će vam omogućiti da prepoznate slabe tačke i pomoći da postignete fizički i duhovni sklad. Kada naučite da tumačite signale koje vam telo šalje, lakše ćete otkloniti sve uzroke napetosti i bola. Vaše fizičko blagostanje će se odraziti i na izgled i raspoloženje – primetićete da izgledate svežije i da ste poletni i zadovoljniji.

Yoga je najbolji način da upoznate svoje telo i pratite ono što vam poručuje. Iskoristite tu prednost kao prirodni kompas, koji vam pokazuje u kom pravcu da krenete –  kako biste se osećali bolje, kretali bez bola i sprečili tegobe koje su bile prepreka da uživate u omiljenim aktivnostima.