Da li ste znali da je dovoljno da izdvojite samo nekoliko sekundi dnevno da poboljšate rad pluća? Zapravo, možete da primenite taj jednostavan trik već sad. Pronađite mirno mesto u kući, dvorištu ili radnoj sobi i udobno se smestite. Postavite se u svoju omiljenu Yoga pozu i usredsredite svu pažnju na disanje. Udahnite sporo i duboko, te izdahnite još sporije. Pri svakom udahu, zamislite da vas vazduh koji struji kroz disajne puteve ispunjava zdravljem, zadovoljstvom i spokojem. Dok izdišete, zamišljajte kako vazduh napušta vaš organizam i sa sobom odnosi štetne materije, negativnu energiju i stres. Već nakon jednog minuta ćete osetiti da je vaš dah ujednačen, telo opuštenije, a um – smireniji. 

Dok se opuštate i primećujete da lakše dišete, verovatno ćete u prvi mah poželeti da budete maksimalno fokusirani na spokoj koji se probudio u vama. To je, ipak, najčešći cilj ove prakse. No, možda ćete se u jednom momentu zapitati: šta se konkretno desilo unutar organizma tokom vežbanja Yoge? Sigurni smo da će vam se odgovor dopasti: Vaša pluća su postala jača, a njihov rad – efikasniji!

Na koji način Yoga poboljšava rad pluća?

Čak i kratkoročna praksa Yoge poboljšava kapacitet pluća – pojačanim širenjem grudnog koša. Širenje grudnog koša tokom izvođenja Yoga vežbi može povećati unos kiseonika do pet puta. Zašto je to važno za rad vaših pluća? Više kiseonika u plućima povećava efikasnost respiratornog sistema i umanjuje ili otklanja tegobe disajnih puteva poput: zakrčenih sinusa, peludne groznice, otežanog disanja i alergija

Yoga promoviše pravilan rad pluća tako što smanjuje unošenje nečistoća i polena u pluća – putem kontrolisanog disanja kroz nos. Na taj način, vazduh koji dospeva u vaš orgranizam je filtriran, vlažniji i topliji. Stoga se Yoga preporučuje astmatičarima, jer su napadi astme često usko povezani s udisanjem suvog i hladnog vazduha.

Zahvaljujući Yogi, još jedan važan čuvar vašeg zdravlja uživa u blagodatima optimalne količine kiseonika – limfni sistem. Slobodno možemo reći da limfa i pluća dele istu misiju – odbranu imuniteta. Dok pluća neumorno izbacuju štetne gasove i nečistoće, pojačan protok limfe pomaže telu da se oslobodi toksina i dodatno ojačava celokupno zdravlje organizma.

U trenucima kada se svet bori protiv smrtonosnog korona virusa, jačanje pluća je možda važnije nego ikad. Čestice sluzi koje mogu dospeti u bilo koji deo respiratornog trakta su ozbiljna pretnja po zdravlje pluća. Osim toga, predstavljaju rizik od zaraze drugim vrstama patogena. Mere opreza uvek možete pojačati na zabavniji način. Pogađate – vežbanjem Yoge. Ne samo da izvođenje Yoga položaja pomaže u razgradnji čestica sluzi u plućima, već ih izbacuje iz tela

Sve što uzrokuje nedostatak kiseonika u respiratornom sistemu predstavlja okidač za niz negativnih posledica po zdravlje organizma. U najgorem slučaju, ove posledice završavaju letalnim ishodom. Imajući to u vidu, suvišno je reći koliko je važno pravilno disati i održavati pluća zdravim. 

Ako se na trenutak vratimo na metodu disanja kojom smo počeli ovaj tekst, sada vam je sigurno jasno zbog čega smo rekli da zamislite kako udahom unosite zdravlje, a izdahom izbacujete sve što je negativno. Upravo to i postižete kontrolom disanja tokom Yoge! Nagrada za više kiseonika koji pružate plućima biće neuporedivo veća od napora koji je trebalo da uložite. Samo nekoliko sekundi posvećenih disanju će doprineti pravilnom radu pluća i jačem imunitetu. Najzad, samo vežbanje Yoge će biti bliže srcu, a stres – nigde u blizini.