Svima nam je stalo do fizičkog izgleda. Zbog toga često pribegavamo različitim praksama za postizanje top forme. Nema sumnje da pravilna regulacija metabolizma spada u najvažnije prakse, ne samo za održavanje optimalne telesne težine, već i očuvanje sveopšteg zdravlja. Da bi se metaboličke funkcije odvijale nesmetano, organizam mora da bude fizički aktivan. Jedna od najzdravijih fizičkih aktivnosti koja promoviše balans metabolizma je Yoga.

Šta je zapravo metabolizam? Radi se o biohemijskom procesu u organizmu koji pretvara hranljive materije u energiju. Da bi vaš organizam mogao što efikasnije da sagoreva masti, metabolizam mora biti brz. Brzina metabolizma takođe zavisi od starosti, pola i trenutnog zdravstvenog stanja. To znači da svako od nas ima jedinstvenu brzinu metabolizma. Izvođenjem Yoga poza, ubrzavate metabolizam, odnosno pomažete svom organizmu da lakše i brže sagori veliki broj kalorija.

Naime, kada vaše telo počne da se znoji, endokrini sistem ovu promenu prepoznaje kao “zeleno svetlo” da podstakne aktivnije varenje. Ovom procesu u pomoć pristiže – Yoga. Na koji način? Yoga stimuliše i jača endokrine organe. Time dodatno ubrzava metabolizam. Drugim rečima, određene Yoga poze uključuju specifično istezanje i uvrtanje tela, koji pospešuju funkciju organa za varenje. Na taj način omogućavaju vašem organizmu da efikasnije izgradi neophodna skladišta energije unutar ćelije.

Pored blagotvornog dejstva na sistem organa za varenje, Yoga intenzivira metabolizam regulacijom cirkulacije krvi. Slaba cirkulacija znači sporiji metabolizam. Šta se dešava kada u tkivo dospeva manja količina oksigenisane, odnosno čiste krvi? Svi organi mnogo teže obavljaju svoje funkcije, nivo energije opada, a organizam postaje podložniji bolestima. Kontrolisano disanje tokom izvođenja vežbi Yoge omogućava arterijama da se prošire, oslobode prekomernog pritiska i pojačavaju protok krvi u sve delove tela.

Bez obzira da li ste se odlučili na praktikovanje Yoge radi oblikovanja mišića, opuštanja ili otklanjanja bolova u donjem delu leđa, slobodno možemo reći da ćete ubiti više muva jednim udarcem. Vežbanje ove drevne prakse će vam pružiti pregršt benefita. Između ostalog, ubrzan metabolizam putem izgradnje mišića. Da li znate koja grupa mišića se prva aktivira kada vežbate Yogu? U pitanju su velike grupe mišića, koje se angažuju da bi dovele vaše telo u manje ili više složene položaje. Ubrzo ovaj primer slede i manje grupe mišića, koje deluju kao pomoćnici u svakoj od Yoga poza. Ovakva simbioza različitih mišićnih grupa je ključna za izgradnju, zatezanje i jačanje mišićne mase. Kako se to konkretno odražava na vaš metabolizam? Što više mišića izgradite, više kalorija sagorevate. Sagorevanjem većeg broja kalorija, metabolička brzina se ubrzava.

Ne tvrdimo da je Yoga brzo rešenje da postignete izgled kakav želite, jer kao i svaki drugi vid treninga, potrebno je vreme i doslednost. Ipak, ona može biti odličan dugoročni pristup gubitku kilograma ili održavanju idealne telesne težine. Dobra vest je što ne morate da budete ultra savitljivi da biste osetili blagodati Yoge. Dovoljno je samo da redovno vežbate. Osim toga, postoje brojne vežbe koje su prilično jednostavne za izvođenje, a mogu učiniti čuda kada je u pitanju regulacija metabolizma.

Primera radi, poza Setu Bandhasana “otvara” pluća i prednji deo kičme, podstiče pravilno disanje, olakšava razmenu kiseonika i pospešuje proces sagorevanja masti. Ako želite da stimulišete rad štitne žlezde i organa abdomena, isprobajte poze Ustrasana, Sasakasana i Halasana. Tokom ovih vežbi ćete istezati ramena i kičmu, te uspostaviti hormonsku ravnotežu. Možda ipak želite da doprinesete zdravlju prostate. U tom slučaju, isprobajte Salamba Sirsasana. Ova vežba će ujedno angažovati mišiće zadužene za tonus nogu i zadnjice. Takozvane vežbe inverzije su odlično sredstvo da izbacite toksine iz organizma, rasteretite limfne čvorove i obezbedite mozgu optimalnu količinu sveže krvi.

Nakon uspešnog časa Yoge, možete se opustiti uz pozu Savasana. Iskoristite vreme u ovom položaju da utišate um, opustite telo i u potpunosti oslobodite stresa i napetosti. Da li smo spomenuli da i na taj način doprinosite bržem metabolizmu i sjajnom izgledu?