Tokom života prolazimo kroz mnoge kontraste: mladost i starost, zdravlje i bolest, dobro i loše raspoloženje, srećni trenuci i oni kojih se nerado sećamo. Primeri se nižu praktično u nedogled. Ako ste u početku bili skeptični kada je u pitanju vežbanje Yoge, a potom osetili fizičko i mentalno blagostanje koje Vam pruža ova drevna praksa – svedok ste još jednog kontrasta. Zapravo, Yoga je sama po sebi suprotnost. Dok izvodite određenu pozu (asanu), pokrećete i ojačavate sve mišiće. Istovremeno se osećate opuštenije i smirujete um. U čemu je tajna postizanja sklada dve naizgled nespojive komponente? U disanju.

Većina nas retko posvećuje pažnju pravilnom disanju tokom dana. Primećujemo promene u dužini i lakoći daha tek u trenucima naglašenih emocija – bilo da su one pozitivne ili negativne. Yoga nas uči da kontrolišemo način disanja. Svesnost o dahu (pranajama) je zapravo podjednako važna kao i pravilno izvođenje Yoga položaja. Pravilno disanje tokom vežbanja ne služi samo da biste se “izborili” sa složenim pokretima. Ono služi višoj svrsi – omogućava adekvatno angažovanje mišića, povećava unos kiseonika i podstiče protok energije kroz telo.

Kada ovladate kontrolom daha, uskoro ćete se s lakoćom zateći u svim Yoga pozama koje su vam ranije predstavljale izazov. Ipak, prednosti pravilnog disanja prevazilaze puki napredak u izvođenju asana. Optimalna dužina udaha i izdaha ima blagotvorno dejstvo na zdravlje i vitalnost. Na koji način pravilno disanje doprinosi zdravlju?

Sada kad ste otkrili važnost kontrolisanog disanja tokom izvođenja Yoga poza, možete uvrstiti ovu praksu i u svoju svakodnevnu rutinu. Ako ste ponekad sprečeni da vežbate Yogu ili želite da se opustite tokom pauze na poslu, dovoljno je da izdvojite samo dva minuta i fokusirate se na način na koji dišete. Blagodati koje ćete pritom pružiti svom fizičkom zdravlju možda neće biti lako uočljive, ali ono što ćete zasigurno osetiti veoma brzo su smirenost i vedrije raspoloženje.

Pravilno disanje nas ponovo dovodi do kontrasta – za malo truda postižete velike rezultate. Osluškujte svoje telo, posmatrajte unutrašnje i spoljašnje promene i vremenom ćete se uveriti u istinitost Yoga prakse, ali saveta koji ste sigurno dobili bezbroj put kada Vas se nešto uznemirilo – samo dišite duboko.