Zamislite momenat kada ste obavili sve svoje dnevne obaveze i približili se kraju dana. Zastajete i osvrćete se na sate iza vas. Prolazite kroz uobičajene stavke: završili ste sve zadatke na poslu, odgovorili ste na važne pozive, proveli ste kvalitetno vreme sa porodicom, izveli ljubimca u šetnju i posvetili se kućnim obavezama. Sada možete konačno da se opustite. Usredsredite se na trenutak i oslušnite svoje telo i duh. Postavite još samo jedno pitanje: Šta sam danas uradio/uradila za sebe? U vrevi savremenog života, često ne pridajemo značaj fizičkim signalima koje nam šalje naše telo. Nelagodnost, strah, strepnja, umor, nedostatak motivacije i energije su samo neki od pokazatelja da bi trebalo da usporimo i poslušamo šta nam govori naš unutrašnji fizički i emotivni svet. Ako bismo postavili još jedno pitanje: Šta je potrebno za srećan život? – odgovor bi zasigurno obuhvatio zdravlje, harmoniju i  slobodu u svim sferama života. Upravo ta tri međusobno povezana elementa su glavni ciljevi Yoge i dostupni su vam kroz redovnu praksu jedne od najstarijih fizičkih aktivnosti, koja pruža pregršt prednosti za zdravlje i raspoloženje.

Šta je zapravo Yoga?

Yoga je drevni oblik vežbanja, koji je nastao u Indiji pre oko 5.000 godina. Glavne komponente Yoge su držanje tela i disanje. Držanje tela podrazumeva niz pokreta osmišljenih da povećaju snagu i fleksibilnost tela, što doprinosi poboljšanju kondicije, te fizičkog i mentalnog zdravlja. Međutim, definisanje Yoge na sveobuhvatan način predstavlja izazov, jer je njen cilj dalekosežan. Osim u svetlu zdrave fizičke aktivnosti, Yogu možemo posmatrati kao stil života ili filozofiju, koja nas uči zdravim navikama, otpuštanju stresa, povezivanju sa svojom istinskom prirodom i uživanju u sadašnjem momentu. Međutim, koje vam sve blagodeti konkretno omogućava vežbanje Yoge? Povećana fizička fleksibilnost, koordinacija pokreta i snaga su prve vidljive prednosti koje donosi redovno praktikovanje Yoge. Ostali pozitivni efekti uključuju: smanjenje i uklanjanje hroničnih bolova, smanjenje krvnog pritiska, poboljšana regulacija metabolizma i rada pluća i bubrega, bolja prokrvljenost mišića, pravilno držanje tela, jači imunitet i svežiji izgled kože. Kada je reč o mentalnom zdravlju, vežbe disanja umiruju i usredsređuju um da umanji anksioznost i depresiju, te pokreću kreativnost, koncentraciju i izoštravaju pamćenje. Osim toga, Yoga podstiče dobro raspoloženje, samopouzdanje i prepoznavanje sopstvenih vrednosti. Za vas koji želite razvijeniji duhovni život, redovnim upražnjavanjem vežbi disanja i meditacije postajete svesni energije i duha unutar i izvan vas. Viša svest uključiće pokretačku snagu i visoku motivaciju za uspešno savladavanje svih predstojećih izazova.

4  činjenice koje možda niste znali o Yogi

Yoga nije religija

Vežbanje Yoge dovodi do razvoja nove svesti iznutra: otvorenosti, iskrenosti, ljubaznosti, tolerancije, intuitivnosti i povezanosti sa drugima. Svakako možete da ugradite aspekt duhovnosti kako biste se više povezali sa svojim telom, ali Yoga je zapravo tehnika fizičkih pokreta koja poboljšavaju vaše zdravlje. Drugim rečima, ne nameće sistem verovanja ili formiranja zajednice. Cilj joge je da unapredi kvalitet vašeg života, bez obzira na pripadnost određenoj veri i kulturi.

Ne morate da budete fleksibilni da biste vežbali Yogu

Fleksibilnost nije preduslov za Yogu – ona je rezultat vežbanje Yoge. Svaka osoba ima određenu fleksibilnost i može započeti vežbanje Yoge u svakom momentu, bez obzira na stepen elastičnosti i nivo veštine izvijanja tela. Postoje jednostavne vežbe, koje omogućavaju telu da se prilagodi određenoj pozi, a doslednom praksom ćete poboljšati ne samo fleksibilnost, već i ravnotežu i snagu.

Yoga nije samo za mlade i vitke osobe

Ne možete prerano, niti prekasno da uplovite u Yoga avanturu. Uvek je pravo vreme da se pokrenete – bez obzira na starosnu dob, pol i fizičke predispozicije. U Yogi nemate suparnika, niste uslovljeni tempom koji ne možete da ispratite, niti se upoređujete sa drugima. Ne postoje telesne predispozicije koje vas svrstavaju u dobrog ili lošeg vežbača. Do napretka će vas dovesti isključivo posvećenost i redovna praksa.

Složenija poza ne znači ujedno i više prednosti za vasMožda ste pristupili časovima Yoge da biste uklonili bolove u kičmi, možda da biste poboljšatli krvni pritisak ili započeli jutro pozitivnom energijom – u svakom slučaju nećete ostvariti samo jedan efekat. Doprinećete sveopštem blagostanju svog tela i duha. Isto važi i za Yoga poze. Najjednostavnije poze pružaju vam sve prednosti koje biste postigli složenijim pozama. Stoga, usmerite se na pronalazak najpogodnije vežbe za vas u datom trenutku i fokusirajte se na sopstveni napredak, koji će neizostavno doći. Sigurno primećujete da održavanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života često postaje teško i odražava se na kvalitet života. Baš kao i na sklad vašeg spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta. Gusti rasporedi ne praštaju zaboravljanje važnih obaveza, ali čini se da ipak najvažniju uglavnom zaboravljamo – da budemo srećni. Yoga će vam oduzeti onoliko vremena koliko sami izdvojite, a za uzvrat dati ono najvrednije. Najzad, dozvolite da izmenim pitanje sa početka teksta: Šta ću danas uraditi za sebe?