Kažu da ljudsko srce zna ono što je umu nepoznato. Iako bi ova izreka mogla da izrodi brojne polemike, sigurno ćemo se svi složiti da srce zna kako da obavlja svoju funkciju bez trenutka odmora. Ova (života) vredna mašina napravi oko 2,5 milijarde otkucaja tokom prosečnog ljudskog veka. Pritom obavlja zadatke od vitalnog značaja: pumpa krv bogatu hranljivim materijama u sve delove tela, snabdeva organizam kiseonikom i uklanja toksine i druge štetne materije iz krvotoka. Drugim rečima, rad srca je ključan za celokupno zdravlje. Zato je neophodno da se posvetite održavanju pravilne funkcije ovog dragocenog organa. Kada je pravo vreme za to?

Nikada niste suviše stari ili premladi da biste počeli da negujete kardiovaskularno zdravlje. Prvi korak ka zdravijem srcu je i najvažniji – prihvatanje zdravog načina života. Možete da usvojite zdrave navike u bilo kojoj životnoj dobi i na taj način smanjite rizik od srčanih oboljenja i produžite svoj životni vek. Jedna od najzdravijih fizičkih aktivnosti za pravilan rad srca je vežbanje Yoge. Dok izvodite određene Yoga poze i fokusirate se na kontrolu disanja, najčešće ne razmišljate o brojnim benefitima kojima nagrađujete organizam. No, vaše srce ih svakako oseti. U nastavku teksta pročitajte na koji način Yoga podstiče pravilnu srčanu funkciju.

Regulacija hipertenzije

Yoga pomaže u upravljanju hipertenzijom. Brojne studije su pokazale da redovna praksa Yoge snižava krvni pritisak, time što poboljšava fizičku kondiciju i smanjuje nivo stresa. Osim krvnog pritiska, snižava koncentraciju glukoze u krvi i smanjuje količinu holesterola. Kombinacija ovih faktora podstiče optimalan broj otkucaja srca i smanjuje rizik od hipertenzije, srčanih oboljenja i moždanog udara.

Upravljanje stresom

Način na koji se borite sa stresom je važan faktor ne samo za mentalno zdravlje, nego i opšte zdravlje vašeg srca. Yoga deluje blagotvorno na kardiovaskularno zdravlje promovisanjem opuštanja i oslobađanja od stresa. Izvođenje pokreta i istezanje nakon vežbi, smanjuju hronični bol, snabdevaju vaš organizam optimalnom količinom kiseonika i umiruju um. Na taj način, Yoga omogućava ujednačene otkucaje srca, bolju cirkulaciju i efikasno izbacivanje štetnih agenasa iz krvotoka.

Bolja fizička kondicija

Redovnim vežbanjem Yoge povećavate fleksibilnost tela, jačate mišiće, smanjujete rizik od povreda i raspolažete većom količinom energije. Samim tim, vaša kondicija postaje sve bolja. Kako se to odražava na srce? Više snage za obavljanje manje ili više napornih zadataka (fizičkih i umnih) znači da se manje umarate i unosite dovoljno kiseonika nesmetanim disanjem. To znači da ne opterećujete srce i time ga štitite od negativnih uticaja.

Šira svest o sopstvenom telu i duhu

Većina vežbača prvo oseti blagodeti koje Yoga pruža fizičkom zdravlju. No, ubrzo postaje svesna sve boljeg raspoloženja, pozitivnih emocija i sopstvenih vrednosti. Ove promene su obično okidač da više cenimo svoje telo, um i duh, a ujedno i motivacija za prelazak na zdraviji način ishrane. Unošenjem zdravih namirnica, pružate svom organizmu mnogo više energije i na taj način “skidate teret” sa srca. To znači da vaše srce može lakše da obavlja svoju funkciju, jer materije koje dospevaju u njega putem krvi ne predstavljaju pretnju za zdravlje.

Dublja povezanost sa bliskim ljudima

Vežbanjem Yoge postajete svesniji sopstvenih vrednosti i jačate samopouzdanje. Na taj način možete uspešno da se izborite sa depresijom, strahovima ili osećajem nepripadanja okolini. Osim toga, razvijate toleranciju i prihvatate druge onakvima kakvi jesu – čime ćete produbiti odnose s dragim ljudima, reagovati manje burno na stvari s kojima se ne slažete, biti spokojniji, a vaše srce – “na mestu”.

Usvajanje zdravih navika je možda najvažnija stvar koju možete učiniti po pitanju prevencije srčanih oboljenja. Poznato je da većina poremećaja u radu kardiovaskularnog sistema potiče od neuređenog tempa života. Stres i neredovna ishrana aktiviraju odgovor tela na borbu ili beg – što izaziva porast krvnog pritiska, nepravilne otkucaje srca i oslobađanje hormona stresa. 

Yoga vam, na prirodan način, pomaže da bezbedno odgovorite na stres, izgradite emocionalnu otpornost i ojačate imunitet. Zdrave navike znače zdravo srce, a svaki otkucaj srca u organizmu čijem zdravlju svakodnevno posvećujete pažnju znači – duži i lepši životni vek.