Vežbanje Yoge podstiče na pomnije razmišljanje o pokretima vašeg tela. Kroz izvođenje omiljenih poza, koje unapređuju fleksibilnost i snagu, razvijate svest o ulozi određenih delova tela u očuvanju sveopšteg zdravlja i vitalnosti. Uzmimo kičmu za primer. Bez zdrave kičme, uobičajene aktivnosti poput nesmetanog kretanja, uspravnog sedenja, savijanja, pomeranja vrata i podizanja predmeta – bile bi teško izvodljive ili bolne. Stoga je važno da posvetite pažnju očuvanju zdravlja kičme, u čemu će Yoga biti vaš pouzdan saveznik.

Cilj Yoga poza nije prisiljavanje tela na određene položaje, koji podsećaju na akrobatske veštine – što može izazvati dodatno opterećenje kičmenog stuba i jače bolove u leđima. Umesto toga, Yoga vas uči pravilnom držanju tela i istezanju. Suština je da se osećate prijatno prilikom vežbanja i da ne prelazite granice izdržljivosti svog tela. Dovoljno je da pratite smernice za pravilno izvođenje Yoga poza i redovno vežbate, i na taj način ćete ojačati mišiće i postati fleksibilniji, a održavanje ravnoteže će vam biti sve lakše. Na koji način Yoga unapređuje zdravlje vaše kičme?

Bolovi u leđima najčešće su rezultat lošeg držanja tela. Sve više vremena provodimo za volanom ili računarom, sedeći u neprirodnom i neudobnom položaju, a da pritom ne obraćamo pažnju u kojoj meri opterećujemo kičmeni stub. Upražnjavanje Yoge je odličan način da prirodnim putem ispravite kičmu. Brojne Yoga poze aktiviraju mišiće stomaka i leđa – ključnu muskulaturu koja podržava kičmu, što će otkloniti napetost i omogućiti ispravan položaj kičme dok sedite ili stojite.

Slabost mišića takođe može biti okidač za bolove u predelu kičme. Snagu mišića ćete poboljšati zadržavanjem tela u određenim Yoga pozama i izvođenjem različitih pokreta. Kada postavite telo u određenu pozu, usredsredite se na poravnanje kičme i već ste na dobrom putu ka optimalnom stanju leđnih mišića. Lepota Yoge je u tome što rešava složene začkoljice na jednostavan način.

Ili je ipak prekomerna napetost mišića leđa i ramena stavka u kojoj ste se prepoznali? Pogađate – Yoga uključuje istezanje i opuštanje, sa ciljem uklanjanja napetosti u mišićima. Bilo da se zadržite 10, 20 ili 60 sekundi u određenoj pozi, ciljana grupa mišića se savija, a ostali mišići se istežu. Na ovaj način, “ubijate dve muve jednim udarcem” – ujedno se opuštate i povećavate fleksibilnost mišića i zglobova.

Istezanje je od izuzetne pomoći ukoliko imate problem sa donjim delom leđa. Primera radi, istezanjem mišića kolena pospešujete pokrete karlice i time smanjujete stres u donjem delu leđa. Osim toga, Yoga poze za istezanje povećavaju protok krvi, što ubrzava izlazak toksina iz organizma i pospešuje ishranu mišića i mekih tkiva u donjem delu leđa. Yoga se još jednom mudro oslanja na jednostavnost kako bi vas lišila velike brige. I što je još važnije – uspeva!

Posvećenost pravilnom položaju kičme presudno je za bezbedno vežbanje Yoge. Ako pravilno zaštitite kičmu i formirate poze bez nepotrebnog forsiranja tela, ne samo da ćete otkloniti tegobe, već ćete sprečiti nove povrede. Objasnićemo to na kratkom primeru. Ako imate slabe trbušne mišiće, vaše telo će, u određenim pozama, vršiti pritisak na donji deo leđa. To svakako želite da izbegnete, naročito ako vam je taj deo leđa bolna zona, jer postoji rizik da intenzivirate već postojeće bolove ili da povredite kičmu. Sada, potkovani znanjem, odaberite vežbe koje odgovaraju vašoj trenutnoj kondiciji i ne stvaraju tenziju na mestima sa kojih pokušavate da uklonite bol.Za kraj, vratimo se još jednom na subjektivni osećaj tokom vežbanja Yoge. Bilo da ste početnik ili iskusni vežbač, susretaćete se sa raznim Yoga pozama. Bez obzira da li vežbate sedeći, stojeći ili ležeći, nastojte da se osećate prijatno. Ne prisiljavajte se na poze za koje vaše telo još uvek nije spremno. Imajte na umu da je čar Yoge u jednostavnosti i individualnosti – vežbajte svojim tempom, osluškujte svoje telo i ne upoređujte se sa drugima. Učinite da Yoga postane vaš beg u svet opuštanja. Udobno se smestite, udahnite duboko i osetite kako postajete puni energije, a vaša kičma – fleksibilnija nego ikad.